jagodowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

...bardzo lubię panna cottę i dość często robię ją w przeróżnych wersjach. Tym razem jagodowa panna cotta.
Z podanych proporcji wychodzą cztery desery...

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
    250 ml pełnego mleka
    150 g jagód
    80 g cukru pudru
    2,5 łyżeczki żelatyny w proszku

    do dekoracji:
    200 g śmietany 30%
    jagody

Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko jeśli chcecie ale nie jest to konieczne.
  • 2. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać zmiksowane jagody; Zagotować i szybko zestawić z ognia. Następnie dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać.
  • 3. Mieszankę wlać do 4 szklanek. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Przed podaniem ubijamy śmietanę i podajemy ze schłodzoną panna cottą, całość dekorujemy jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy