Jagodowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiej, dodaj schłodzoną margarynę. Posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę, cukier. Zagnieć ciasto. Wylep nim natłuszczoną formę do tarty
(średnica 24 cm). Nakłuj widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia. Wysyp fasolę (w celu obciążenia). Wstaw do piekarnika. Piecz 15 min. 180°C. Po tym czasie usuń fasolę i papier. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż ciasto się zrumieni.
2. Do garnka wlej ¾ śmietanki, dodaj cukry. Zagotuj. Wlej roztrzepane żółtka i pozostałą śmietankę wymieszaną z mąkami. Mieszaj, aż krem lekko zgęstnieje ( podgrzewaj, nie gotuj). Lekko ostudź.
3. Na ciasto wysyp jagody. Zalej masą śmietankową. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 min. w 180ºC. Wystudź.
4. Galaretkę rozpuść w ¾ szkl. gorącej wody. Odstaw. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do ubitej na sztywno śmietany z cukrem.
Wyłóż na wierzch tarty. Posyp startą czekoladą.
Schłodź w lodówce.
Komentarze