Jagodowe muffinki z kremem

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne muffinki o mocno jagodowym smaku i wspaniałym kolorze...

Składniki:

  • Składniki:
    200g mąki pszennej,
    175g cukru pudru,
    2 jajka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne,
    łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    1/2 szklanki jagód,
    100g margaryny.

    Krem:
    150ml śmietanki 30%,
    łyżka cukru pudru,
    100g serka mascarpone,
    1/2 szkl. jagód.

Jagodowe muffinki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe jag.muffinki 1. Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
  • sur muffinki jag.2 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy