Jagodowe pierogi

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lato w środku zimy, czyli pierogi z jagodami.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól do ciasta: 1 szczypta
    - jagody mrożone: 3 łyżki
    - twaróg: 125 gramów
    - sól do gotowania pierogów: 2 łyżeczki

Jagodowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota wsypać szklankę mąki, dodać szczyptę soli i wlać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Ciasto wyrobić ręcznie lub mechanicznie hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto wyciągnąć, ułożyć na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować dosyć cienko.
    Za pomocą szklanki wyduszać koła. Na każdy kawałek nałożyć farsz z jagód wymieszanych z twarogiem, pierogi zlepić dokładnie. Ulepione pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypać jagodami, zrobić kleksy ze śmietany, udekorować miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy