Jagodowiec

0 (0 ocen)

Ciasto smaczne i szybkie :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto: pół margaryny, 3 szklanki mąki, 3 jajka (2 żółtka, 1 całe), cukier waniliowy, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, jagody 35 dag, śmietana 18% (2łyżki)
    Kruszonka: 5 łyżek mąki, 50g margaryny, cukier waniliowy.

Jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. margarynę, mąkę, jajka, cukier waniliowy,pół szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2łyżki śmietany wszystkie składniki zagnieść rękami na kruche ciasto, musi wyjść taka lekko klejąca kulka. Następnie smarujemy formę prostokątną masłem i posypujemy bułką tartą, na to rozkładamy rękami ciasto na całej formie, na ciasto układamy jagody posypujemy je cukrem według uznania, na koniec posypujemy kruszonką przygotowaną z ( 5łyżek mąki, 50g margaryny i cukier waniliowy gnieciemy rekami na drobne kruszki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35 minut.

Porady

Przy robieniu kruszonki jeśli nie będą robiły się kruszki należy dodać więcej margaryny, a jeżeli kruszki będą bardzo lepkie należy dodać więcej mąki.

Komentarze

Podobne przepisy