Jagodzianki to tylko popijać zimnym mlekiem i jeść bez ograniczeń bo sezon na jagody zaraz dobiegnie końca. A te drożdżówki są warte grzechu: nie za słodkie z mnóstwem czarnych koralików :)
3.Ciasto wyrabiać około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, wtedy jagodzianki będą puszyste.Przykryć ściereczką na 1 godzinę.
4.Ciasto przełożyć na blat ,lekko podsypać mąką, podzielić na 10-12 części
Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na środek nałożyć jagody (wcześniej umyte) zlepiać i formować podłużną bułeczkę.
5.Przekładać na blaszkę, posypać kruszonką .
Kruszonka: wsypać do miseczki mąkę, cukier, dołożyć masło i palcami rozcierać tak aby powstały grudki ciasta.
6.Odczekać 10 minut, następnie wkładać do gorącego piekarnika.
Piec w 180 stopniach 12-15 minut .
Komentarze