Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jagodzianki to tylko popijać zimnym mlekiem i jeść bez ograniczeń bo sezon na jagody zaraz dobiegnie końca. A te drożdżówki są warte grzechu: nie za słodkie z mnóstwem czarnych koralików :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • rozczyn:

    mąka 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    drożdże 50 gram
    letnie mleko 1/3 szklanki

    ciasto :

    mąka 600 gram
    letnie mleko 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 4 sztuki
    cukier waniliowy 1 opakowanie

    owoce:

    jagody

    kruszonka:

    masło, cukier i mąka po 2 łyżki

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki rozczynu połączyć ze sobą, przykryć miskę ściereczką.
  • 2. Jak zaczyn zacznie pracować (około 10 minut) dosypać przesianą mąkę , cukry, wbić jajka i zacząć wyrabiać ciasto dolewając letnie mleko.
  • 3. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, wtedy jagodzianki będą puszyste.Przykryć ściereczką na 1 godzinę.
  • 4. Ciasto przełożyć na blat ,lekko podsypać mąką, podzielić na 10-12 części
    Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na środek nałożyć jagody (wcześniej umyte) zlepiać i formować podłużną bułeczkę.
  • 5. Przekładać na blaszkę, posypać kruszonką .
    Kruszonka: wsypać do miseczki mąkę, cukier, dołożyć masło i palcami rozcierać tak aby powstały grudki ciasta.
  • 6. Odczekać 10 minut, następnie wkładać do gorącego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach 12-15 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy