jagodzianka z serkiem i kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie, puszyste, delikatnie babeczki drożdżowe pachnące kokosem i jagódkami.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 0,5 kg
    żółtka 3 szt
    mleko 3,2% 1/2 szklanki
    cukier drobny 1/3 szklanki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    drożdże 1/3 kostki
    dodatkowo:
    jagody
    wiórki kokosowe
    serek mascarpone
    lukier

Jagodzianka z serkiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukry ubijam z żółtkami na puch , podgrzane mleko mieszam z drożdżami ,do misy robota wsypuję mąkę wlewam drożdże z mlekiem ,ubite żółtka i wyrabiam na niskich obrotach jak składniki się połączą przekładam na blat i wyrabiam ręcznie . ciasto musi rosnąć około godziny ,blat oprószam mąką ,ciasto rozwałkować wycinać krążki ( od szklanki),,krążki ciasta przekładać do foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą ,następnie po 1 łyżce serka mascarpone , posypać jagodami ,oraz wiórkami kokosowymi,odczekać 15 minut ,nagrzać piekarnik do 200 stopni piec 15 minut , po upieczeniu polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy