Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Latem obowiązkowo mrożę owoce, by zimą choć raz je przygotować :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki+ do podsypywania
    200ml ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    ⅓ łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży
    50g masła
    Dodatkowo:
    60g jagód
    Gruby cukier do wypieków

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy grubym cukrem. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut- do uzyskania złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy