1.1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.
3.Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy ciasto by konfitura nie wypłynęła. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.
4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
5.Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Porady
Ciasto należy dobrze skleić, by konfitura nie wypłynęła.
Komentarze