Jagodzianki

0 (0 ocen)

Jagodzianki, które możemy zrobić o każdej porze roku. Zamiast świeżych jagód, w środku jest konfitura jagodowa.

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    5 szklanek mąki
    3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła + 3 łyżki roztopionego masła do smarowania
    2 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania
    150g konfitury jagodowej dobrej jakości

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.
  • 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy ciasto by konfitura nie wypłynęła. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
  • 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

Porady

Ciasto należy dobrze skleić, by konfitura nie wypłynęła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy