Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, sezonowe bułeczki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    5 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    5 dag masła
    30 dag jagód

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, pół szklanki mleka, 3 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać do przesianej mąki. Wbić jaja, dodać sól, 2 łyżki cukru i wyrobić ciasto. Na koniec pokroić masło na plasterki i dodać. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Jagody wymieszać z dwoma łyżkami cukru.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać na środek czubatą łyżeczkę jagód. Zawinąć. Pozostawić 15 min do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem.Wstawić do lekko nagrzanego pieca. Piec 40 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy