Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiamy je całą rodziną. Jak są w domu to pożeramy na śniadanie, drugie śniadanie, deser po obiedzie, podwieczorek.Jednym słowem non-stop.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/4 kostki drożdży
    1 1/2 szklanki ciepłej wody
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru do wypieków
    30 dag jagód
    Cukier waniliowy
    Trochę oliwy
    Szczypta soli

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piec 15-20 min w 210 st 1. Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
    Mąkę przesiać do miski zrobić wgłębienie. Do mąki wlać nasz rozczyn i dodać resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok godziny.

    Ciasto rwać na kawałki, zrobić placek ( można posłużyć się wałkiem jednak ja robię to ręką) i położyć na środku łyżeczka jagody. Zalepić placek tak aby nie było widać farszu i uformować kształt bułeczki.Złączeniem ułożyć do dołu blaszki.

    Piec 15-20 min w temp 210 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy