Jagodzianki babeczki

0 (0 ocen)

Kiedy sezon na jagody w pełni, nie może zabraknąć jagodzianek. Jagody leśne otulone puszystym ciastem pieczone w formie na babeczki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    25g drożdży
    1 szklanka mleka
    5 żółtek
    1/3szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    100g masła
    szczypta soli
    1 małe jajko
    1 1/2 szklanki jagód
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    1 szklanka kruszonki

Jagodzianki babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozetrzeć i pozostawić na 10 min, aż drożdże ruszą.
  • image-018ggg9 2. Wsypać cukry, mąkę, sól, dodać żółtka i resztę ciepłego mleka. Połączyć wszystkie składniki. Masło rozpuścić i wlać do ciasta. Wyrabiać, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto będzie kleiste. Odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.
  • image-21grbmj 3. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Podzielić ciasto na 24 części. Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na babeczki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0mp76hs 4. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy