Jagodzianki z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

bardzo smaczne bułeczki

  • 2 godz.

Składniki:


  • • mąka 1 kg
    • cukier 25 dag
    • tłuszcz (masło, margaryna, smalec) 25 dag
    • drożdże 7 dag
    • olejek migdałowy 1 łyżeczka
    • dynia 37 dag
    • mleko 1 szkl
    Dodatkowo:
    • cukier i mąka po 2 łyżki
    • jagody 2 szklanki
    • białko do posmarowania

Jagodzianki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałą pomarańczową dynię obrać rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę. Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną i przetartą dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Robić bułeczki, nadziewać łyżką jagód wymieszanych z cukrem do smaku i mąką i formować małe bułeczki. Włożyć do blaszki, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut.

Porady

bułeczki bez jajek też są pyszne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy