1.Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i cukru - zrobić rozczyn.
Odstawić na 10 - 15 minut
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, sól , jajka utarte z cukrem i olej - wyrobić ciasto aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości.
Pokroić na kwadraty każdy delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 łyżce jagód, oprószyć cukrem pudrem. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 min
Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
3.Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C
Komentarze