Ciastka jaja dinozaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
1.
Miód podgrzać w garnuszku i wymieszać z cukrem do rozpuszczenia na gładko(nie gotować).Ostudzić. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę z sodą,jajko,przyprawę do piernika,margarynę i kakao.Zagnieść ciasto .Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok.3mm. wyłozyć na wierzch foremki połówki jajek obłożonej folią aluminiową ,nadmiar ciasta odciąć.Z reszty ciasta wyciąć podstawy jajka -kółka z wyciętym otworem pod spód jajka .
Piec w temp.160*C ok.23min. Łączyć elementy gorącym karmelem.Najpierw połówki jajka,a potem całe jajo do podstawy.Następnie udekorować lukrem wedle własnego uznania białym lub kolorowym.Przed sklejeniem można włożyć drobne pakowane słodycze,jako słodką niespodziankę.Po udekorowaniu przykleić w miejsce łączenia pasek masy cukrowej i uformować kokardkę.
2.
Lukier: wszystkie składniki ubić na gęsto i szprycą dekorować jaja:)
Porady
Wielkość foremki dowolna,przy mniejszych wyjdzie odpowiednio więcej jajek. Jaja można łączyć również gęstym lukrem(wysychanie trwa wtedy dłużej)
Komentarze