jaja faszerowane

0 (0 ocen)

  • 40 min

To wykwintna przystawka, wspaniale prezentuje się na stole.

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz I:
    Żółtka z 5 jaj na twardo
    op. twarożku Almette z ziołami
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    ½ pęczka szczypiorku
    ½ pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    ogórek kiszony do dekoracji

    Farsz II:
    żółtka z 5 jaj na twardo
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    świeża czerwona papryka do dekoracji.

Jaja faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja faszerowane trzema nadzieniami 1. Farsz I:

    1.Ugotować 10 jaj, ostudzić.Obrać i przekroić na pół. Z pięciu jaj delikatnie wyjąć żółtka.
  • 2. Twarożek, żółtka i majonez utrzeć na gładką masę widelcem lub przy pomocy blendera. Dodać majonez i śmietanę. poszatkowany szczypior i pietruszkę. Przyprawić do smaku.Wymieszać.
  • 3. Przy pomocy szprycy do kremów wypełnić farszem połówki białek. Udekorować i drobno pokrojonym kawałkami ogórka.
  • 4. Farsz II:

    Tuńczyka osączyć z zalewy, połączyć z pozostałymi żółtkami.
    Dodać majonez, śmietanę, przecier, poszatkowaną pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko utrzeć na gładką masę.
  • 5. Przy pomocy szprycy wypełnić pozostałe połówki białek. Udekorować drobno pokrojoną papryką

Porady

Farsz przed nałożeniem na jajka musi postać w lodówce ok.godz.- nie będzie rzadki podczas wyciskania przez szprycę.

Komentarze

Podobne przepisy