Jaja faszerowane po świętokrzysku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na jajka faszerowane

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -12 jajek (najlepiej wiejskich)
    Pasta I
    -garść kiełków brokuła
    -4 rzodkiewki
    -szczypiorek
    -1 łyżka majonezu
    -1 łyżka jogurtu naturalnego
    -sól, pieprz

    Pasta II
    -50 g wędzonego łososia
    - 1 łyżka majonezu
    -1 łyżka jogurtu naturalnego
    - koperek
    - 1 mała cytryna
    -sól, pieprz

    Pasta III
    -50 g szynki szwardzwaldzkiej
    -1 łyżka jogurtu naturalnego
    -1 łyżka majonezu
    -szczypiorek
    -sól, pieprz

Jaja faszerowane po świętokrzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka, aby nie uszkodzić białek.
    Pasty przygotować z wcześniej pokrojonych drobno podanych składników. Do każdej z nich dodać pokrojone drobno żółtka ,majonez, jogurt i doprawić solą i pieprzem. Gotowymi pastami nadziewać "łódeczki" z białek.

Porady

Jajka zawsze używam wiejskie z pewnego źródła, dobrze by miały 2-3 dni wtedy najlepiej się obierają (takie jednodniowe ciężko obrać bez uszkodzenia białek). Majonez powinien być"ostrzejszy" a nie słodkawy, ale to już kwestia gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy