Jaja nadziane...

0 (0 ocen)

Moja propozycja na nadziewane jajka w sposób inny niż tradycyjny.

Składniki:

  • Składniki:

    5 jajek ugotowanych na twardo
    3 serki topione śmietankowe
    4 czarne oliwki
    10 dag piersi z kurczaka
    2 owoce kaparów w occie winnym
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka masła
    miąższ z dwóch pomidorów
    sól
    pieprz kolorowy
    50 g ugotowanej kaszy gryczanej

Jaja nadziane... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło.
    Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski.

    Oprószamy solą i pieprzem kolorowym.
    Smażymy na maśle aż się przyrumieni.

    Dodajemy 3 serki śmietankowe.
    Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając aż się dobrze rozpuści.

    Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ.
    Dodajemy do zawartości rondelka.

    Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy. Wrzucamy do sosu, mieszamy.
    Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut.
  • 2. Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki.
    Żółtka dodajemy do naszego przestudzonego sosu.

    Widelcem dokładnie mieszamy by żółtka się dobrze połączyły z nim.
    Połówki jajek oprószamy kolorowym pieprzem.

    Nakładamy do każdej połówki porcje farszu i układamy na talerz.
    Ozdabiamy wg. własnego uznania. Posypujemy ugotowaną kaszą gryczaną .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy