Jaja z kaszy w gnieździe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie restauracyjne. Ukazana dzikosc potrawy sprawia oszolamiajace wrazenie.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza gryczana 80g
    Ser twarogowy połtlusty mielony 100g
    Szczypiorek 10g
    Jajko 1 szt
    Cebula srednia 1 szt
    Czosnek 2 zabki
    Mąka ziemniaczana 10 g
    Ogorek dlugi 1 szt
    Majonez 3 łyzki
    Jogurt naturalny 3 łyzki
    Sól, pieprz
    Olej
    Marchew 2-3 szt
    Jablko 1-2 szt
    Cukier
    Bulka tarta

Jaja z kaszy w gnieździe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze przeplukac w zimnej wodzie. Ugotowac ja do rozklejenia. Ustudzc. Po ostudzeniu dodac twarog, doprawic i wymieszac. Cebule pokroic drobno i posiekac Czosnek, zrumienic na oleju. Dodac do masy, posiekac Szczypiorek i dodac do masy, wymieszac, ostudzic. Dodac jajko, wymieszac. Uformowac w ksztalt jajka ta mase i panierowac w bulce tartej. Smarzyc na srednio rozgrzanym oleju. Ogórka obrac, i obieraczka obierac wzdłuż nastepnie zwijac w rulon i pokroic go jak makaron
  • 2. Czosnek obrac i posiekac. Majonez polaczyc z jogurtem, dodac Czosnek, doprawic solą, pieprzem i cukrem. Wymieszac na jednolitą mase.
  • 3. Marchewke obrac, zetrzec na grubych oczkach tak jak jablko, od razu dodac olej i przyprawy

Porady

Trzeba bardzo uwazac, zeby kotlety sie nie spalily. Natychmiastowe dodanie oleju do jablka zapobiega czernieniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy