Jajeczna sówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zabawne, ciekawe, a przede wszystkim przepyszne danie. Gorąco polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na 2 porcje:
    5 jajek
    parówka
    1/3 opakowania ciasta francuskiego
    śmietana 30 %
    przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
    bułka tarta
    olej do smażenia

Jajeczna sówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Podusić je widelcem, przyprawić do smaku, dodać surowe jajko i bułkę tartą, wyrobić jednolitą masę. Formować dosyć duże okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • 2. Z ciasta francuskiego wyciąć długi prostokąt. Parówkę podzielić na pół ułożyć połówki z obu stron ciasta i zwinąć do środka. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę słodkiej papryki.
  • 4. Z przygotowanych elementów ułożyć sówki, za pomocą szprycy ozdobnie wycisnąć śmietanę.

Porady

Jako dzióbek sowy można wykorzystać podpieczone lub podsmażone kawałeczki parówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy