Jajeczne śniadanko

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne śniadanie i szybko się przyrządza. Zachęcam wszystkich do takiego pożywnego posiłku z rana. Pierwszy raz robiłam jajka w koszulce byłam pełna obaw czy wyjdą okazało się to bardzo łatwa potrawa.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 bułka kajzerka
    2 jaja
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki octu winnego
    sól
    pieprz

Jajeczne śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przeciśnięcia czosnku przez praskę i połączenia go z masłem. Powstałym masłem czosnkowym smarujemy obie połówki przekrojonej kajzerki i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Czas zapiekania zależy od naszych upodobań. Ja lubię chrupiące bułeczki i sprawdzam w trakcie zapiekania.
    Wodę w małym rondlu zagotowujemy dodajemy dwie łyżki octu. Jajo wbijamy do miseczki tak żeby nie uszkodzić żółtka i z jak najmniejszej wysokości "wrzucamy" na gotującą się wodę i łyżką lekko kilka razy pojedynczymi ruchami mieszamy wodę z jajem. Zmniejszamy ogień pod rondlem żeby woda lekko wrzała i tak gotujemy jajko 2 minuty. Wyciągamy jajko cedzakiem, delikatnie bo żółtko jest płynne. Możemy ostudzić je w naczyniu z zimną wodą ja jednak wolę odcedzić i jeszcze gorące położyć na bułeczce. Tą samą czynność wykonujemy z drugim jajkiem.
    Jajka już na bułce posypujemy solą i pieprzem do smaku. I nasze śniadanko gotowe :) Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy