Jajecznica na mleku jest bardzo smaczna i aksamitna, pamiętam taką z dzieciństwa i czuję ten smak.
Od czasu do czasu robię i eksperymentuję. Udało się! Z przesmażoną rzodkiewką jest jeszcze lepsza, taka chrupiąca i wiosenna.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 jaja + 80 ml mleka + 1 płaska łyżka mąki + sól i odrobina pieprzu
szczypior w ilości jak kto lubi
5 rzodkiewek
masło do smażenia
Jajecznica na mleku z rzodkiewką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę rozprowadzić z mlekiem na gładką masę, wbić jajka i dobrze wymieszać z solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posolić, dodać posiekany szczypior i mieszankę jajeczną.
Smażyć krótko , aby tylko się ścięła, wtedy jest w smaku aksamitna i pachnąca.
Komentarze