Jajecznica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw boczek kroimy w drobną kostkę i porządnie zesmażamy żeby zrobił się lekko chrupiący. Tak żeby jak najwięcej tłuszczu z niego odeszło. Następnie ściągamy go z patelni, a tłuszcz wylewamy.
2.Na czystej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Jajka wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy soli. Wlewamy masę jajeczną na rozgrzane masło i dodajemy przygotowany boczek. Smażymy cały czas mieszając.
3.Ciasto francuskie kroimy na pięć pasków. Na środek każdego z nich dajemy porcję jajecznicy. Boki coasta kroimy w cztery paski i zakładamy je na wierzch tak jak robi się warkocz. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.
Porady
Jajecznicę w cieście francuskim można podawać z ulubionymi sosami albo surówkami. Może być też serwowana jako dodatek np. do mięsa.
Komentarze