Jajecznica w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

To przepis, który podbił moje serce w jednej chwili!

  • 30 min

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie
    - 7 jajek
    - pięć plastrów boczku
    - masło
    - sól

Jajecznica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw boczek kroimy w drobną kostkę i porządnie zesmażamy żeby zrobił się lekko chrupiący. Tak żeby jak najwięcej tłuszczu z niego odeszło. Następnie ściągamy go z patelni, a tłuszcz wylewamy.
  • 2. Na czystej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Jajka wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy soli. Wlewamy masę jajeczną na rozgrzane masło i dodajemy przygotowany boczek. Smażymy cały czas mieszając.
  • 3. Ciasto francuskie kroimy na pięć pasków. Na środek każdego z nich dajemy porcję jajecznicy. Boki coasta kroimy w cztery paski i zakładamy je na wierzch tak jak robi się warkocz. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.

Porady

Jajecznicę w cieście francuskim można podawać z ulubionymi sosami albo surówkami. Może być też serwowana jako dodatek np. do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy