Jajecznica z awokado i zieleniną.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado,do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty.Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać ,że wyszła bardzo smaczna i zdrowa.Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 płaska łyżka masła
    pół dojrzałego awokado
    sól i pieprz do smaku
    dowolna zielenina:rzeżucha,szczypiorek natka pietruszki
    sok z cytryny

Jajecznica z awokado i zieleniną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką i kroimy na mniejsze kawałki,następnie odrobinkę skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło,na gorące przekładamy pokrojone awokado,chwilę smażymy cały czas mieszając,uważamy ,żeby nie przepiec,musi być lekko zrumienione.
  • 3. Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy z solą i pieprzem do smaku.Następnie wlewamy do awokado i chwile smażymy cały czas mieszając.
  • 4. Zieleninę płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy.
  • 5. Jajecznicę przekładamy na talerz i posypujemy zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy