Jajecznica z kurkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczne urozmaicenie jajecznicy poprzez dodatek leśnego akcentu oraz cebulki i świeżego szczypiorku. W sam raz na dobry początek dnia :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 100 g kurek
    - 1 mała cebula
    - 2 łyżki mleka
    - oliwa z oliwek
    - sól
    - pieprz
    + świeży szczypiorek (do posypania)

Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie.

    Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko*, sól, pieprz i wszystko energicznie mieszamy widelcem.

    Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kurki** i smażymy je przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybków.

    Następnie dodajemy zawartość miseczki i smażymy jajecznicę do momentu odpowiedniego ścięcia się jajek.

  • 2. Gotową jajecznicę posypujemy świeżym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* dodatek mleka sprawi, że jajecznica będzie delikatniejsza i bardziej puszysta ** jeśli mamy większe kurki - kroimy je na mniejsze kawałki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy