Jajecznica z szynką i szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Korzystając z uroków sezonu szparagowego warto spróbować jajecznicy z tym pysznym warzywem. Połączenie szparagów z szynką i boczkiem jest bardzo smaczne. Taka jajecznica będzie doskonałą propozycja na niedzielne śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    4 jajka
    2 plastry boczku
    2 plastry szynki
    Około 8 białych szparagów
    Łyżka masła klarowanego
    Pomidor
    Łyżka cukru
    Sól
    czarny pieprz
    tymianek
    szczypiorek

Jajecznica z szynką i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z szynka i szparagami 1. Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawiamy w całości do dekoracji. Pomidora kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy plastry pomidora z obu stron doprawiając solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażamy krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojona w kostkę szynkę i boczek. Dodajemy pokrojone szparagi a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę dekorujemy smażonymi pomidorami i szparagami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Serwujemy z kromką chleba z masłem.

Porady

Możemy wykorzystać szparagi pozostałe po wczorajszym obiedzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy