Jajka faszerowane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste w przygotowaniu, smaczne, idealne na przekąskę.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    20 dag pieczarek
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    łyżka kwaśnej śmietany
    łyżka majonezu
    1/2 strąka czerwonej papryki
    natka pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo(ok. 10min.), ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć żółtka a białka ułożyć na deseczce.
  • 2. Farsz
    Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju.
    Żółtka utrzeć ze śmietaną, majonezem, dodać szczypiorek, czosnek(przecisnąć lub zetrzeć na drobniutko), podsmażone pieczarki(odsączone z oleju), sól i pieprz do smaku.
  • 3. Tak przygotowanym farszem nadziać białka, formując kopczyki.
    Porcje ułożyć na półmisku, posypać pokrojoną w makaroniki papryką i natką pietruszki.

Porady

Dla tych, którzy nie są na diecie polecam polać nadziane jajeczka dodatkowo sosem czosnkowym (śmietana + majonez+czosnek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy