Jajka faszerowane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to bardzo szybkie i nieskomplikowane danie. Jednak ma zaskakująco dobry smak i jest sycące.

  • 20 min

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
    1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku, może być też rzeżucha
    łyżka lub więcej śmietany ( zależy od ilości jaj, miałam 8)
    2 łyżki masła
    bułka tarta
    sól
    pieprz

Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka po ugotowaniu i wystudzeniu przekroić na połówki i wybrać zawartość ze skorupek. Białka wraz z żółtkami posiekać lub zmielić w maszynce, czy malakserze. Dodać posiekaną zieleninę, sól, pieprz i łyżkę śmietany, wymieszać aby powstała masa i nakładać do skorupek. Wygładzone powierzchnie jajek posypać tartą bułką i podsmażyć na maśle. Podawać posypane zielonym dodatkiem.

Porady

*najtrudniejsze zadanie to przekroić jajka, najlepiej ugotować więcej, bo część może się nie udać **bardzo szybko się smażą, więc trzeba stać przy piecu i pilnować potrawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy