Jajka faszerowane awokado

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g dojrzałego awokado
    3 jaja kurze
    sok z połowy limonki lub cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    10 g oliwy z oliwek
    40 g pomidorków koktajlowych
    szczypiorek lub kolendra

Jajka faszerowane awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia
    2. Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce
    3. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek
    4. Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem
    5. Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy
    6. Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy