Jajka faszerowane brokułem z nutą szczypiorku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Jajko na twardo faszerowane masą z brokułu, posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 6 jajek
    260g brokuł
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    sól morska
    świeżo mielony pieprz

Jajka faszerowane brokułem z nutą szczypiorku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u4wr7q 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.
  • image-0eg8nf8 2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedzić i wystudzić.
  • image-0r450ax 3. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać szczypiorek, jogurt, majonez, żółtka i całość dokładnie zmiksować blenderem. Następnie doprawić solą i pieprzem.
  • image-1y75myk 4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy