Jajka faszerowane na ciepło

0 (0 ocen)

2 propozycje farszu do jajek na ciepło. Danie wielkanocne super sprawdza się także na co dzień :)

Składniki:

  • PORCJA DLA 1 OSOBY :
    2 jajka
    majonez
    sól, pieprz, szczypiorek, 1 rzodkiewka
    1 łyżka majonezu
    Farsz 1 : same jajka ze szczypiorkiem i rzodkiewką
    Farsz 2: jajka z kiełbaską i szczypiorkiem
    Bułka tarta do panierki, olej do smażenia

Jajka faszerowane na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wsadzamy do gotującej się wody. Gotujemy od ponownego wrzenia 6-7 minut. Studzimy.
  • 2. Po ostudzeniu kroimy jajka na pół - najlepiej nożem ząbkowanym, uważając by nie uszkodzić przy tym skorupek.
  • 3. Delikatnie wyciągamy jajka ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 miseczki.

    Farsz 1 : Dodajemy pokrojoną drobno rzodkiewkę, szczypiorek.
    Farsz 2: Dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę kiełbaskę (kruchą, salami lub ulubioną ) i szczypiorek.
  • 4. Farsz układamy w skorupkach wyrównują. Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu do rumianego koloru. :)

Porady

Majonez można zastąpić śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy