Jajka faszerowane wędzonym śledziem i kaparami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jajka faszerowane filetem z wędzonego śledzia oraz kaparami, z dodatkiem chrzanu i soku z cytryny. Ciekawe połączenie smaków.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    120 gram filetu z wędzonego śledzia
    1 łyżka kaparów
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka zielonych oliwek
    pieprz

Jajka faszerowane wędzonym śledziem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy je, przecinamy na pół delikatnie wyjmujemy żółtka.

    Wrzucamy żółtka do miski i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

    Wędzonego śledzia rwiemy na kawałki, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do żółtek. Dodajemy również posiekane kapary.

    Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

    Faszerujemy jajka. Dekorujemy je plasterkami oliwek.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy