Jajka faszerowane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Super przystawka na każdą okazję, imprezę z szampanem. Świetnie sprawdzają się również na wielkanocnym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 jajek
    6 - 8 średniej wielkości pieczarek
    majonez, ketchup
    sól, pieprz

Jajka faszerowane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo.
  • image-1ovkf03 2. Pieczarki ścieramy na tarce - drobne oczka. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na patelni, aż całkowicie odparuje woda. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Gdy jajka mamy już ugotowane, obieramy je ze skorupki krojąc wzdłuż i oddzielając żółtko od białka.
  • image-1faks9y 4. Oddzielone żółtka rozgniatamy widelcem dodając łyżkę majonezu, aż powstanie gładka masa jajeczna.
  • image-1tduqoj 5. Gdy masę mamy gotową dodajemy do niej pieczarki, jeszcze łyżkę majonezu, ewentualnie możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem i mieszamy. Następnie przystępujemy do nadziewania naszych białek.
  • image-1eng0ac 6. Do dekoracji możemy użyć ketchupu i majonezu.

Komentarze

Podobne przepisy