Jajka na słodkim purée marchewkowym

0 (0 ocen)

Jajka ugotowane na twardo idealnie komponują się z delikatnym , lekko słodkim smakiem marchewki zmiksowanej ze śmietanką :)

Składniki:

  • 3 duże jajka kurze ( najlepiej wiejskie)
    3 duże marchwie
    200 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    6 zielonych oliwek
    1/2 marynowanej papryczki chili

Jajka na słodkim purée marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree : Marchewki obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości z łyżką masła , odcedzamy , studzimy. Dodajemy śmietankę sól i pieprz-miksujemy blenderem na gładką masę- przekładamy na talerz.
  • 2. Jajka myjemy gotujemy na twardo 7-8 min , przelewamy zimną wodą , obieramy , przekrawamy na pół pionowo, układamy na puree.
    Każdą oliwkę przekrawamy na 4 części , papryczkę kroimy w plasterki . Na każdym jajku układamy kwiatek.

Komentarze

Podobne przepisy