Jajka pieczarkowe

0 (0 ocen)

Jajka nafaszerowane na wiele sposobów zawsze sprawdzają się na stole. Tym razem polecam mocno nafaszerowane pieczarkowym farszem.

Składniki:

  • 10 jajek
    20 - 30 dag pieczarek
    1 mała cebulka
    kilka łyżek majonezu
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia

Jajka pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać z łupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wydrążyć do osobnej miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,podsmażyć na tłuszczu Do cebuli dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i całość razem podsmażyć.
  • 2. Wydrążone żółtka i podsmażone pieczarki połączyć razem i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Tak uzyskaną masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, aby powstała jednolita masa. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy puste połówki białek. Układamy na półmisku. Jajka można polać majonezem lub sosem tatarskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy