Jajka po szkocku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.

  • 30 min

Składniki:

  • -1/2 kg mięsa mielonego
    -5 jajek
    -szczypta soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
    -1 kostka czosnku-przyprawa
    -olej do smażenia
    -1/2 szklanki mąki
    -bułka tarta do obtoczenia

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 Jajka gotujemy na twardo i kiedy ostygną obieramy ze skorupki. Następnie przygotowujemy mięso mielone-wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawiamy wedle uznania-ja dodaję majeranek, czosnek w kostce oraz sól i pieprz. Czosnek możemy rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Następnie przygotowanym mięsem, obtaczamy każde ugotowane jajko-minimum na grubość 1 cm. Tak przygotowane jajka obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na patelni w oleju. I gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy