Jajka pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przychodzą takie chwile, kiedy w lodówce ciężko cokolwiek (oprócz resztek) znaleźć. U mnie właśnie dzisiaj nastąpił taki dzień. Zamiast nudnego jajka sadzonego z ziemniakami powstała taka oto zapiekanka :)

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    1 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki mleka
    pietruszka
    ser pleśniowy roquefort (na oko)

    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
    sól i pieprz

Jajka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • puree 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy są już miękkie blenderem miksujemy je z mlekiem, masłem i pietruszką na gładką masę. Dno naczynia żaroodpornego wypełniamy dokładnie ziemniaczanym puree.
  • 2. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilę zasmażamy, zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy łopatką. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną, gdy mleko się zaczyna gotować wlewamy śmietankę z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • jajeczka 3. Ugotowane jajka obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i układamy w naczyniu. Posypujemy solą i pieprzem. Jeszcze gorącym sosem beszamelowym zalewamy jajka, a następnie obficie posypujemy startym serem pleśniowym.
  • zapiekanka 4. Jajka zapiekamy ok 10 minut w 170*C przy funkcji termoobieg. Podajemy ze świeżą sałatką (u mnie sałata masłowa z oliwą i orzechami włoskimi).

Komentarze

Podobne przepisy