Jajka sadzone ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealne śniadanie w trakcie sezonu szparagowego!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 jajek
    - pęczek zielonych sparagów
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - masło
    - sól / pieprz
    - szczypiorek
    - prosciutto

Jajka sadzone ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na dużą patelnię wrzucamy łyżkę masła, roztapiamy, wrzucamy szparagi. Szparagi blanszujemy 2-3minuty, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę smażymy. Całość solimy i pieprzymy. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy plasterki prosciutto i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Patelnie przykrywamy i pilnujemy, żeby białko było ścięta, a żółtko lejące. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Porady

Szparagi blanszujemy krótko, żeby były chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy