Jajka w cieście chlebowym

0 (0 ocen)

Pomysłowe jajka owinięte w ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami!

Składniki:

  • 200 g letniej wody
    15 g drożdży
    350 g mąki pszennej
    50 g otrębów pszennych
    3 łyżki zarodków pszennych
    1 płaska łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
    8 jajek ugotowanych na twardo
    8 plastrów szynki długodojrzewającej
    pęczek pietruszki

Jajka w cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-171g63e 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10x8 cm.
  • image-0wabf2l 2. Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką.
  • image-0ing0o1 3. Na szynce ułożyć jajko.
  • image-1e6o3n3 4. Zlepić ciasto, formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, aby miały ładnie przyrumienioną skórkę :D) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: książka Chleb, domowa piekarnia Pawła Kucharskiego)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy