JAJKA W GALARECIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fantastyczny pomysł na zimną przekąskę na każdą okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • Dowolna ilość ugotowanych jajek --na twardo
    około 20 dag. pieczarek
    1 puszka groszku zielonego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    WYWAR:
    1/2 litra wody
    2-3 łyżki żelatyny

Jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować, obrać przekroić na pół, wyjąć żółtka.Pieczarki obrać zetrzeć na tarce--grubej, przesmażyć na łyżce masła, przyprawić (sól, pieprz)--jeszcze ciepłe zmiksować z żółtkami i połową groszku--farsz doprawić do smaku, jeśli się nie klei dodajemy łyżkę majonezu. Farszem napełniamy połówki jajek --Na dno naczynia rozkładamy pozostałą część groszku (1/2 puszki, zmiksowaną)Na trawce z groszku układamy napełnione farszem połówki jajek.ZALEWA:1/2 litra wody zagotować dodać kostkę rosołową, doprawić na ostro, magi sól, pieprz. Na koniec dajemy 2-3 łyżki żelatyny, przestygniętym wywarem zalewamy jajka na półmisku, odstawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy