Jajka w gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na miękko, żeby ścięło się tylko białko a żółtko było płynne. obieramy delikatnie ze skorupki i odcinamy kawałeczek jajka od dołu by stabilnie stało.
Z ciasta francuskiego wycinamy 10 krążków 5 cm.
2.W 5 z nich wycinamy środek tak by powstał krążek szerokości pół centymetra który kładziemy na wycięte całe koło.
3.Na środek krążków stawiamy ugotowane jajka. Tak przygotowane jajka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st.C i pieczemy przez około 15 minut.
4.Po wyjęciu czekamy żeby jajka trochę przestygły i odcinamy im czubeczek i wyciągamy żółtka. Odcięte czubki i żółtka wkładamy do misy blendera dodajemy majonez i ćwierć łyżeczki wędzonej papryki miksujemy całość na gładki krem który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z zamontowaną końcówką - dużą gwiazdą i napełniamy nim wydrążone prędzej jajka.
5.Całość posypujemy delikatnie wędzoną papryką i dodajemy listki mięty do dekoracji.
Smacznego!
Porady
Najlepiej nadają się do tego jajka tygodniowe, świeże jest ciężko obrać ze skorupek.
Komentarze