Jajka w gniazdku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Efektowny sposób podania jajka nie tylko na Wielkanoc

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek kurzych
    1 płat gotowego ciasta francuskiego
    2-3 łyżki majonezu
    wędzona papryka
    listki mięty do dekoracji

Jajka w gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b78yoq 1. Jajka gotujemy na miękko, żeby ścięło się tylko białko a żółtko było płynne. obieramy delikatnie ze skorupki i odcinamy kawałeczek jajka od dołu by stabilnie stało.
    Z ciasta francuskiego wycinamy 10 krążków 5 cm.
  • image-1h635go 2. W 5 z nich wycinamy środek tak by powstał krążek szerokości pół centymetra który kładziemy na wycięte całe koło.
  • image-0x752us 3. Na środek krążków stawiamy ugotowane jajka. Tak przygotowane jajka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st.C i pieczemy przez około 15 minut.
  • image-0py9eng 4. Po wyjęciu czekamy żeby jajka trochę przestygły i odcinamy im czubeczek i wyciągamy żółtka. Odcięte czubki i żółtka wkładamy do misy blendera dodajemy majonez i ćwierć łyżeczki wędzonej papryki miksujemy całość na gładki krem który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z zamontowaną końcówką - dużą gwiazdą i napełniamy nim wydrążone prędzej jajka.
  • image-29l8qin 5. Całość posypujemy delikatnie wędzoną papryką i dodajemy listki mięty do dekoracji.
    Smacznego!

Porady

Najlepiej nadają się do tego jajka tygodniowe, świeże jest ciężko obrać ze skorupek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy