Jajka w liściach herbacianych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to proste aromatyczne danie, którym możemy zaskoczyć gości np. przy Wielkanocnym Stole

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek, 2 łyżeczki chińskiej herbaty ( najlepiej ulung ), 2 łyżeczki soli, 15 ziarenek grubo potłuczonego pieprzu, pół ostrej pokruszonej papryczki, 2 łyżki sosu sojowego, gwiazdka czerwonego anyżku lub 2 goździki i kawałeczek cynamonu, natka pietruszki

Jajka w liściach herbacianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie delikatnie tłuczemy skorupki jajek, aby pokryły się siecią pęknięć. Wszystkie przyprawy tłuczemy w moździerzu. Do rondelka wsypujemy herbatę, przyprawy i wkładamy jajka zalewając ok. 3/4l wody. Dodajemy sos sojowy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok.45 min. Po ugotowaniu jajka zostawiamy w esencjonalnym płynie do wystudzenia. Jajka obieramy kroimy każde na pół i układamy pokrytym w marmurkowy deseń białkiem do góry. Dekorujemy natką i podajemy z ostrym sosem np. keczupem z dodatkiem "Tabasco"

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy