Jajka w sosie musztardowo chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym podane z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki 3-4 szt.
    jajka kurze 4 szt.
    kiszone ogórki
    włoszczyzna
    chrzan 1 łyżka
    musztarda 1 łyżka
    śmietana 30% do zabielenia sosu
    mąka pszenna do zagęszczenia sosu
    woda 1 litr
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    seler naciowy do dekoracji

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Gotujemy litr bulionu warzywnego, dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną 30%.

    Danie:

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Gotujemy w osolonej wodzie obrane, wymyte ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, tłuczemy tłuczkiem. Jajka kroimy na połówki i podajemy z ziemniakami polane sosem oraz z kiszonym ogórkiem.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy