12 jajek
140 g margaryny
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 szklanki wody
10 kuleczek ziela angielskiego
4 listki laurowe
koperek (świeży) posiekany -ŁODYGI TEŻ ZOSTAWIAMY , ALE W CAŁOŚCI.
650 g wody z ogórków kiszonych
4 ogórki kiszone
sól
cukier
Jajka w sosie ogórkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy jajka na twardo. Na patelni roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę tworząc zasmażkę.
2.Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy wodę oraz wodę z ogórków. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Następnie koperek posiekany oraz łodygi w całości. Zagotować (ok 15.min.) Doprawiamy solą oraz cukrem.
3.Wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową łodygi z koperku, listki oraz ziele angielskie. Wrzucamy pokrojone ogórki.
Porady
Składniki są podane na 6 porcji (po 2 jajka) Ilość składników można zmniejszyć o 50 %.
Komentarze