Jajka w sosie ogórkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepis ten "sprzedała" mi moja babcia.

  • 40 min

Składniki:

  • 12 jajek
    140 g margaryny
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej
    3 szklanki wody
    10 kuleczek ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    koperek (świeży) posiekany -ŁODYGI TEŻ ZOSTAWIAMY , ALE W CAŁOŚCI.
    650 g wody z ogórków kiszonych
    4 ogórki kiszone
    sól
    cukier

Jajka w sosie ogórkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy jajka na twardo. Na patelni roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę tworząc zasmażkę.
  • 2. Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy wodę oraz wodę z ogórków. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Następnie koperek posiekany oraz łodygi w całości. Zagotować (ok 15.min.) Doprawiamy solą oraz cukrem.
  • 3. Wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową łodygi z koperku, listki oraz ziele angielskie. Wrzucamy pokrojone ogórki.

Porady

Składniki są podane na 6 porcji (po 2 jajka) Ilość składników można zmniejszyć o 50 %.

Komentarze

Podobne przepisy