Jajka z farszem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prawie tradycyjne jajka z farszem pieczarkowym.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
    500 g pieczarek
    łyżka masła
    kilka kropli soku z cytryny
    sól
    kolorowy pieprz
    kilka ziaren kolendry
    2 łyżki majonezu
    koperek

    do przybrania:
    rukola i pieczarki marynowane
    majonez

Jajka z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka kroimy na pół, żółtka przekładamy do miski malaksera.
    Koperek drobno siekamy, części od łodyżek wsypujemy do żółtek, resztę odkładamy do dekoracji.

    Całe kapelusze pieczarek rumienimy na suchej patelni, gdy są już zrumienione, dodajemy sól, masło, roztarte ziarna kolendry i kilka kropli soku z cytryny, chwilę dusimy. Jeśli pieczarki, puszczą dużo wody nadmiar należy odparować. Uduszone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy do żółtek i miksujemy pulsacyjnie. Do masy pieczarkowej dodajemy majonez, mieszamy.

    Masą pieczarkową napełniamy połówki białek, smarujemy majonezem, posypujemy koperkiem i przybieramy marynowanymi pieczarkami. Układamy na listkach rukoli lub sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy