Jajko niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Ten kotlet to jedna wielka niespodzianka. Przed jego przekrojeniem kotlet jak kotlet, ale po przekrojeniu czekają na nas 3 niespodzianki, wyraziście przyprawiony kurczak, zielone awokado i płynne żółtko.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 awokado hass
    2 jajka ugotowane na miękko
    300 g mięsa z piersi kurczaka
    cebula
    połówka czerstwej bułki
    3 świeże listki laurowe
    Harissa - pasta lub przyprawa w proszku

    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta
    olej lub masło klarowane

Jajko niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso, cebulę i listki laurowe mielimy, na koniec mielimy kawałek bułki, by oczyścić maszynkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i harissą.

    Awokado, kroimy na pół, wydrążamy lekko, tak, by do środka zmieściło się jajko. Awokado Hass lekko się obiera, więc należy tylko lekko podważyć skórkę i ją ostrożnie zdjąć.
  • 2. Awokado obtaczamy w mące, a następnie otulamy mięsem. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety dobrze jest owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.

    Kotlety smażymy przez około 8 minut na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik.
    Kotlety podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami lub kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy