Jajko w koszulce zatopine w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku ugotować w zakwaszonej octem wodzie jajka(jedno po drugim).Wbijając po jednym najpierw do miseczki a następnie wpuszczając je szybkim ruchem to lekko wrzącej wody..Jajko wyjąć gdy ścięte jest białko a żółtko jeszcze lekko płynne.Odsączyć na ręczniku papierowym.Następnie brzegi wyrównać małą szklanką,tworząc kształt okrągły.
2.Żelatynę namoczyć a następnie rozpuścić w gorącym bulionie.
.Do foremek naleć po 2-3 łyżki bulionu.Odstawić do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretę nałożyć po trochę drobno pokrojonych ogórków,pieczarek pokrojonych w plasterki i trochę szynki,Następnie umieścić po jednym jajku.Posypać natką.Zalać galaretą.Odstawić do zastygnięcia.Galaretki przełożyć na półmisek i udekorować.
.
Komentarze