Jajko zapiekane w chlebie w kokilce ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Jajko zapiekane w chlebie to doskonały pomysł na śniadanie. Bardzo mi zasmakowało! Proste i szybkie do zrobienia. Serdecznie polecam (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)

Składniki:

  • 1 jajko
    2 kromki żytniego chleba
    szczypiorek
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    warzywa, np. papryka, ogórek, pomidor itp.
    odrobina oleju/ oliwy
    kokilka

Jajko zapiekane w chlebie w kokilce ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie kromki chleba rozwałkować za pomocą wałka, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Kokilkę posmarować olejem/ oliwą. Rozwałkowane kromki włożyć na krzyż do kokilki. Jajko rozbić do szklanki, a następnie wlać na chlebek. Przyprawić solą i pieprzem. Piec w 180st.C około 15-20 minut do momentu ścięcia się białka. Po tym czasie delikatnie wyjąć jajko w chlebie z kokilki. Posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło z warzywami. Smacznego!

Porady

Z powodzeniem można zastąpić kokilkę formą na muffinki.

Komentarze

Podobne przepisy