Jamajska owsianka

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Jeśli nie lubisz owsianki to ten przepis na pewno Cię do niej przekona. Owsianka jest pyszna, kremowa, słodziutka, rozgrzewająca, aromatyczna.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • ½ szklanki płatków owsianych,
    • 1 i 1/3 szklanki wody,
    • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
    • 1 łyżeczka śmietany 18%,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • Szczypta cynamonu,
    • DO PODANIA: mango, banan, cukier trzcinowy,

Jamajska owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    W rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie zagotowujemy. Płatki gotujemy około 5-7 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie płatki powinny zmięknąć i zrobić się gęste.
    Płatki zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy aromat waniliowy, śmietanę i mleko skondensowane. Mieszamy do połączenia. Owsiankę przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
    Owsiankę jemy samą lub z dodatkiem owoców / szczypty cukru trzcinowego.
    Życzę smacznego 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy