Jarski gulasz z pieczarkami

0 (0 ocen)

dobry na obiad i kolację

Składniki:

  • cebula, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, 1 i 1/2 kg pieczarek, pęczek bazylii, 1 litr bulionu, 200 g śmietany kremówki, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka octu winnego, sól, pieprz

Jarski gulasz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać roztary czosnek z solą i rozdrobnione pomidory razem z zalewą. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Pieczarki oczyścić, umyć, większe pokroić i podsmażyć na pozostałym oleju. Do sosu pomidorowego dodać bulion i 150 g śmietany, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem, wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Dodać pokrojone listki bazylii, polać resztą śmietany. Podawać z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy